Frequently asked questions
DRENAJUL LIMFATIC
- Ce se întâmplă atunci când sistemul limfatic nu funcționează optim?
Dacă sistemul limfatic nu funcționează cum ar trebui, la început resimți doar astenia, lipsa poftei de viață, răceli frecvente, după care apar și semne precum edemele membrelor, accentuarea aspectului de celulită pe coapse și fese și chiar apariția venectaziilor.
- Care sunt cauzele unei funcționări cu probleme?
Excluzând cauzele medicale (intervenții chirurgicale, neoplasme), principală cauză a disfuncției sistemului limfatic rămâne sedentarismul, potențat de alimentația necorespunzătoare și aportul hidric insuficient.
- În ce constă drenajul limfatic?
Există mai multe aparate cu care se poate face acest procedeu. Terapia de drenaj limfatic constă într-un masaj efectuat cu ajutorul unor manșete pneumatice aferente fiecărui membru inferior și zonei abdomenului, ce se vor umfla progresiv din periferie în sensul circulației limfatice. Acest masaj este realizat pe traseul vaselor limfatice și are rolul de a conduce limfa blocată spre stațiile ganglionare principale pentru că mai apoi să fie preluată și eliminată prin urina.
- Ce se întâmpla, practic, în timpul unei ședințe?
În timpul unei ședințe sunt montate manșetele pneumatice pe membre și abdomen și se setează programul stabilit de medic, în funcție de nevoile fiecărui client. Manșetele se vor umfla progresiv de jos în sus, cu presiuni diferite, și sunt special setate până la terminarea terapiei.
- Acest drenaj limfatic se poate face și manual?
Se poate efectua și manual, dar eficacitatea drenajului scade, deoarece un terapeut nu poate drena simultan mai multe zone, așa cum face un aparat. În plus, mai există riscul de a face mai mult rău decât bine, dacă persoana care efectuează drenajul nu este una specializată și nu are cunoștinte temeinice de anatomie și fiziologie.
- Cu ce este diferit masajul de drenaj limfatic fata de unul de relaxare?
La un masaj de relaxare este vizată musculatura, care, de cele mai multe ori, este încordată și se are drept scop decontractarea ei, pentru a readuce starea de bine. La un masaj de drenare, cei vizați sunt ganglionii limfatici și traseul lor anatomic, pentru a detecta blocajele și pentru a reface permeabilitatea circuitului.
- Care sunt diferențele față de un masaj anticelulitic?
În cadrul unui masaj anticelulitic, drenajul limfatic este doar o etapă. După ce țesutul este lucrat în mai multe etape, la sfârșit urmează drenajul, tocmai pentru ca toate pierderile celulare să fie dirijate spre excreție.
- După câte ședințe încep să se vadă primele rezultate?
Rezultatele apar în funcție de fiecare caz în parte, fiecare individ având o constituție unică, ritmul de viață fiind diferit, alimentația diferită, tocmai de aceea nu putem compara rezultatele unei persoane atente la alimentația sa și care merge de 2 ori pe săptămănă la sală cu rezultatele unei persoane cu un exces ponderal important, care are și o slujbă de birou ce îl ține în scaun 12 ore pe zi.
- În ce constau rezultatele vizibile?
Primul semn pe care îl observa majoritatea clienților este schimbarea aspectului urinei. Aceasta este mai concentrată, închisă la culoare și cu un miros diferit. Este primul semn că terapia funcționează.
Apoi sunt diminuate edemele și, odată cu acestea, începe și pierderea centimetrilor. În cazul persoanelor care deși respectau o dietă și frecventau terapii de remodelare nu mai aveau rezultate, terapia de drenaj va funcționa ca o deblocare, iar rezultatele atât pe pierderea kilogramelor, cât și pe diminuarea gradului de celulită vor apărea după prima ședință.
- Cam de câte ședințe este nevoie? La cât timp trebuie repetate acestea?
Trebuie să înțelegem ca într-o singură ședința nu ne rezolvăm problemele, ci trebuie să urmăm o schema întocmită de medicul centrului în funcție de fiecare în parte, de nevoi și de obiective. Recomandăm o ședință o dată pe săptămâna, timp de minim 2 luni, dar frecvența poate varia, în funcție de pacient, de la o ședință la 4 zile la o ședință la 10 zile.
- Care sunt posibilele efecte secundare ale tratamentului?
Nu trebuie să apară vânătăi umflături sau alte modificări ale tegumentului la această terapie. Dacă aceste modificări, însă, au apărut, denotă faptul că terapia nu a fost efectuată corect sau există anumite dereglări în organism (de ex. timpul de coagulare), ori există o sensibilitate personală accentuată.
- Intensitatea variează? În ce condiții?
În funcție de mai multe criterii stabilite de medic, programele sunt diferite la fiecare pacient în parte, iar fiecare program are viteze și intensități diferite.
- Ce indicații trebuie respectate?
Cu cât facem mai multa mișcare, rezultatele vor fi mai bune, pentru că fiecare contracție musculară ajută la refacerea drenajului limfatic natural al organismului.
- Există contraindicații?
Ca orice terapie corporală, și aceasta are contraindicații, fiind important un diagnostic efectuat de medicul Dvs. Terapia este clar contraindicată persoanelor cu tromoboze venoase profunde sau superficiale, pentru ca riscul la care se expun este unul major, drenajul putând să le pună chiar viața în pericol.
Terapia mai este contraindicată persoanelor cu orice tip de neoplasm sau care au sau au avut recent o infecție. Ar mai fi si alte contraindicații, precum leziuni cutanate la nivelul membrelor inferioare, dar acestea se stabilesc în funcție de leziune, de caracterul ei, dar și de alti factori implicați.
- Cine apelează la aceasta procedură?
Această terapie este destinată atât femeilor, cât și bărbaților. Pacienții pot beneficia de tratament la recomandarea medicului, în vederea imbunătățirii circulației sanguine, sau ca și completare în cadrul tratamentelor de remodelare corporală.