LIMFATIC
Rolul indispensabil al sistemului limfatic este să adune acele toxine din ţesuturi care nu pot fi evacuate din organism prin circulaţia venoasă. Prin intermediul vaselor limfatice toxinele ajung in ganglioni limfatici, unde se descompun. Sistemul limfatic are un rol extrem de important în menţinerea sănătăţii organismului – transportă până la 20% din materiile reziduale care trebuie evacuate din organism.
Așadar, circulaţia sangvină şi limfatică sănătoasă este necesară pentru a asigura transportul nutrienţilor în fiecare celulă şi evacuarea toxinelor din organism. Fluxul sangvin este asigurat în primul rând de inimă, dar fluxul limfatic nu are un asemenea motor. Atunci ce pune în mişcare fluxul limfatic?
Circulaţia limfatică ne având un asemenea motor ca inima pentru circulaţia sangvină, transportul lichidului limfatic spre inimă poate fii realizat doar cu ajutorul muşchilor, care se contractează şi se relaxează în timpul mişcării. Acest fenomen este denumit pompa musculară. Efectul de pompare este responsabil pentru transportul toxinelor din spaţiile dintre ţesuturi în sistemul limfatic.
Funcţia asta este posibilă bineînţeles doar dacă pompa musculară funcţionează adecvat. Iar din cauza asta este indispensabilă sănătatea generală, modul de viaţă activ, un flux sangvin şi limfatic sănătos. Dacă este o problemă cu oricare din acestea, toxinele dintre ţesuturi nu pot fii evacuate în mod adecvat, se formează o retenţie de lichid care se numeşte edem. Edemul netratat poate duce la probleme grave de sănătate, înrăutăţirea calităţii vieţii, dar poate şi trebuie prevenit.